Bilinçaltı Nedir?

Bilinçaltı nedir? Bilinçaltı, biz farkında olmadan beynimizin bilinç dışı çalışan, vücudumuzdaki istemsiz kaslarını yöneten, bütün duyularımızla algıladığımız her şeyi, adeta bir bilgisayarın yazılım programı gibi kaydeden ve gerektiğinde kullanmak üzere bilince veren parçasıdır.

Bilinçaltı nedir? Bilinçaltı, uyurken bile çalışan eşsiz bir sistemdir. Bilinçaltının ana hedefi bedeni kollamak, korumak, hayatta tutmak ve devamlılığını sağlamaktır. Bilinçaltı kısa ve net tanımıyla tüm programın yazıldığı en büyük alandır. Bilinçaltımız bilincimizin inandığı ve doğru olarak kabul ettiği bütün emirleri uygular. Reflekslerimiz, sinir sistemi, cesaret, hırs, sabır, aşk irade, özgüven gibi duyguları bilinçaltı yönetir.

Ancak bilinçaltı nasıl programlanmışsa öyle yönetir.

İnsanın korunma sistemi olan bilinçaltı çevreden gelen uyaranlarla şekillenir. Bilinçaltı anne karnından itibaren şekillenmeye başlar. Yaşam sürecinde şekillenmeye devam eder.

Bilinçli aklın devrede olmadığı, bebeklikten çocuk yaşa kadar olan evrede oluşan uyaranlar kişinin inançları haline gelir. Bilinçaltı bütün bilgileri depolar.

Bu bilgilerle insanın kişiliği ve davranışları oluşur. Bilinçaltının hedefi, insanı hayatta ve güvende tutmaktır. Bunu da refleks hareketler ve otomatik davranışlarla sağlar. Küçüklüğünde elini sobada yakmış bir çocuk, hayatı boyunca sobadan uzak durur. Çocukken boğulma tehlikesi geçiren biri, sudan korkup yüzme öğrenemez. Tüm bunlar çevresel uyaranlar ve reflekslerle öğrenilir.

İnsanın toplam davranışı içinde bilinç %5, bilinçaltı % 95’dir. Aslında bütün insanlar otomatik pilot gibidir. Düşünmeden yaptığımız her şey bilinçaltı tarafından yapılır. Bir kadının yemek yapması, uçak kullanmak, bir yerden bir yere giderken hiç düşünmeden yürümek, araba kullanmak gibi.

Bilin ki düşünmeden yaptığınız her an bilinçaltı devrededir. Düşünerek yaptığınız her şey için, bilinç devrededir. Bilinç den herhangi bir komut gelmediği sürece tüm davranışlarımızı bilinçaltı yönetir. Bilinçaltımız çok hızlı çalışır. Çünkü sinir sistemiyle çalışır.

Genelde bütün duygularımız, alışkanlıklarımız, yaşamış olduğumuz her türlü duygusal deneyim bilinçaltı yoluyla kaydedilir.

Bilinçaltı sadece mizahtan anlamaz, olumsuzluktan anlamaz. Oğlum sakın yemeğini bitirmeden sofradan kalkma dediğimiz de bilinçaltı bunu algılamaz sofradan kalk olarak anlar. me – ma; olumsuzluk içeren kelimeleri bilinçaltı anlamaz. Sigara içme dediğinde sigara iç anlar. Bilinç akıl demektir. Kısa vadeli akıl, hafıza, bilinç de vardır. Uzun vadeli bilinçaltında vardır.

Konuşma beceri, seçim akıl becerisi bilinç de iken; yaratma, hayal kurma imgeleme bilinçaltındadır.

Dehalar daha çok bilinçaltını kullanır. Bilinçaltı en iyi uykuda çalışır. Bütün dehalar en az 12 saat uyur. Bilinçaltı uykuda daha fazla çalıştığı için, daha fazla hayal ve imgeleme yapma becerisi fazlalaşıyor.

Bilincinizi bilinçaltınızla güçlendirebilirsiniz. Bir yerde takılırsanız bilinçaltı devreye girerek başarılı olursunuz.

Alıntı